Geometrie computerizata

Procesul de geometrie computerizata presupune preventia uzurii premature a unora dintre componentele sistemului de directie si suspensie si a anvelopelor.

geometria rotilor

 

Apeleaza la un service autorizat pentru reglarea geometriei rotilor automobilului tau. Expertii nostri va stau la dispozitie!

Suna acum!  0763 616 673 sau 0727 627 654   sau te asteptam la sediul nostru Str. Ogrezeni nr. 21
Sector 5, Bucuresti

Problemele identificate la geometria rotilor pot avea urmatoarele efecte:

 • traiectoria defectuoasa a autovehiculului pe carosabil
 • necesitatea unor eforturi suplimentare ale conducatorului auto pentru a mentine directia autovehiculului
 • uzura rapida, prematura si neuniforma a anvelopelor
 • consumul excedentar de carburant
 • uzura prematura a pieselor care fac parte din ansamblul sistemului de directie, cu un rol deosebit in siguranta participantilor la trafic, precum si implicarea unor costuri considerabile

Recomandari:

 • Atunci cand se doreste schimbarea oricarui element din cadrul sistemului de directie (bieleta, bucsa, pivot, capat de bara etc.), sau al sistemului de suspensie (amortizor, arc), trebuie sa se efectueze si geometria rotilor. Prin aceasta se vor corecta eventualele deficiente care apar odata cu schimbarile mentionate.
 • De asemenea, la inlocuirea anvelopelor se recomanda echilibrarea acestora si efectuarea geometriei rotilor. O anvelopa dezechilibrata conduce nu numai la uzura prematura a acesteia, dar afecteaza similar si elementele sistemului de directie si suspensie.

Procesele presupuse de serviciul de geometrie computerizata

 1. Reglarea unghiurilor suspensiei

Cunoscuta si sub denumirea de geometria rotilor, aceasta este o operatie prin care diferite unghiuri ale suspensiei sunt reglate conform cu valorile prescrise de fabricant. Este o operatie complicata, in primul rand, din prisma marjelor de eroare cu care se lucreaza (de ordinul secundelor si / sau zecimilor de milimetru). O reglare incorecta sau o dereglare a unuia sau mai multor unghiuri ale suspensiei conduce la:

 • manevrare imprecisa a automobilului
 • tocirea rapida a anvelopelor
 • incapacitatea automobilului de a merge rectiliniu.

Reglarea geometriei rotilor permite pozitionarea corecta a acestora, respectand paralelismul intre axe si cel cu soseaua.

O geometrie corecta a rotilor duce la:

 • tinuta de drum mai buna
 • previne uzura neregulata a anvelopelor
 • economie de carburant.

Acest fenomen fiind imperceptibil la condus, va recomandam verificarea periodica a uzurii anvelopelor cu scopul de a observa o eventuala anomalie a geometriei.

 1. Aliniamentul rotilor

Este important ca orice vehicul sa aiba cele 4 roti corect aliniate.

Rotile nealiniate se opun miscarii naturale a vehiculului, cauzand:

 • probleme de directie
 • oboseala soferului
 • o uzura prematura si neuniforma a anvelopelor.

In forma sa cea mai rudimentara, aliniamentul rotilor consta in reglarea unghiurilor rotilor vehiculului, pentru a se asigura ca rotile se deplaseaza in raport cu linia mediana geometrica a vehiculului. Fiecare roata isi are propriul set de dinamici (unghiul de cadere, unghiul de fuga si varful curbei) specificate de constructorul de automobile.

Cele mai intalnite simptome ale unui automobil fara aliniament sunt:

 • uzura neuniforma sau rapida a anvelopelor
 • devierea sau deplasarea vehiculului din linie dreapta.

Atunci cand observati aceste tipuri de probleme la automobilul dumneavoastra, inseamna ca cel mai probabil rotile nu sunt aliniate corespunzator.

Un soc puternic, cum ar fi o groapa mai serioasa, poate sa deregleze unghiul de fuga al autoturismului. Un asemenea impact poate de asemenea sa indoaie janta, provocand o pierdere de presiune si deteriorarea anvelopelor, fara a lasa urme evidente.

 

Geometrie computerizata – operatiunea care va asigura:

 • manevrabilitatea ridicata
 • siguranta
 • o viata mai lunga anvelopelor dumneavoastra.
 • procesul de aliniere fata de directia de mers, precum si una fata de cealalta.

Recomandam verificarea geometriei atunci cand schimbati anvelopele, de asemenea, cel putin o data pe an, sau la cca 10,000 km parcursi.

 

Termeni folositi in legatura cu geometria rotilor:

ALINIERE – Verificarea si reglarea unghiului de fuga, a unghiului de bracaj si a unghiului pivotilor din suspensia unui vehicul, pentru pastrarea specificatiilor proiectate de producator, dar si pentru performante optime.

RAPORT GEOMETRIC – Relatia dintre inaltimea si latimea sectiunii unei anvelope, exprimate sub forma unui procent al latimii sectiunii. Daca inaltimea sectiunii este jumatate din latimea sa, raportul geometric este de 50%.

ECHILIBRU – Distributia egala a masei anvelopei si a ansamblului vehiculului, pentru o rulare linistita. Echilibrul se obtine prin montarea de contragreutati pe marginea jantei cu scopul de a contrabalansa distributia inegala a greutatii anvelopei sau rotii.

UNGHI DE BRACAJ – Unghiul dintre axa centrala a unei anvelope si o linie verticala, vazut din fata.

UNGHI DE FUGA – Unghiul dintre axa de directie a vehiculului si o linie verticala, privit din lateral.

DEZECHILIBRU – Starea existenta atunci cand masa unei anvelope nu este uniform distribuita imprejurul axei de rostogolire si a axei centrale, determinand socuri (dezechilibru static) sau zguduituri (dezechilibru dinamic).

UNGHI DE ALUNECARE – Unghiul dintre directia in care este orientata sau manevrata o anvelopa si directia efectiva a deplasarii anvelopei.

 

Recomandare: pe parcursul intregului proces de alegere a celor mai potrivite servicii (din categoria service roti) sau anvelope, nu ezitati sa ne contactati consilierii care va stau la dispozitie cu sfaturi bazate pe o experienta vasta in domeniu.

Apeleaza la un service autorizat pentru reglarea geometriei rotilor automobilului tau. Expertii nostri va stau la dispozitie!

Suna acum!  0763 616 673 sau 0727 627 654   sau te asteptam la sediul nostru Str. Ogrezeni nr. 21
Sector 5, Bucuresti

Suna acum!
Locatie